Vízvezeték és hálozat kiépitése

Vízvezeték és Hálózat kiépítése röviden.

 

Manapság egy új-építésű háznál nem csak egy hideg és meleg-vízcső elhelyezéséről lehet szó, hanem jóval több lehetőség nyílik a vízhasznosításra, és ennek előkészítése a házépítésnél töredéke, mint amikor már kész a ház, de nem lett kigondolva mi is kell később.

 

Miről is beszélek?

Vegyük lépésről lépésre!

 

Fogyasztói vezeték bekötés: Itt a vízóra aknát kötjük össze az épülettel, az épületben a kazánház helységben KPE32-es vízcsővel felálva, főelzáró golyócsappal.

 

Kerti locsolársra szolgáló vezeték: A vezetéket a gerinről kötjük le a szürű és vizlágyitó kiállás előtt.

Igy lehetőségünk nyilik a házból a kerit öntözőrendszer vagy csap kezelése, elzárása, mérése.

 

Szűrő/Nyomáscsökkentő: A Kerti bekötés után következik a Szűrő, vagy nyomáscsökkentős szűrő, ami megakadályozza hogy a vízvezeték rendszerből nagyobb mérető szennyeződések bejussanak a vízrendszerünkbe. A Nyomáscsökkentő akkor ajánlott ha szolgáltató nagy nyomással szolgáltatja vizet, így ajánlott 4bar nyomásra leszabályozni, így kímélve a szerelvényeket, csöveket, illesztéseket.

Lágyítatlan hideg-víz vezeték: kialakítása a szűrő és vízlágyító között javasolt. A Célja hogy lágyítatlan de szűrt vizet adjuk a mosogatónak, hideg-víz kiállásként ivásra, főzésre. Ennek azért van szükség mert a lágyított hideg-vízből az ásványi anyagok már megvannak szűrve, így az íze a víznek nem olyan tartalmas.

 

Vízlágyító kiállás: A vízlágyító kiállás a szükséges jó! Ha netán később egy vízlágyító kiállás kerül bekötésre, akkor már csak pár Flexibilis cső segítségével gyorsan és egyszerűen ráköthető. Ez igazából 3db golyóscsap és pár idom. De ha utólag kell kialakítani az biztos többe kerül.

 

Vízlágyító: A vízlágyító egy gyantával feltöltött berendezése, ami megszűri a vízkövet. Ennek eredményeképpen a vízkövesedés jóval kevesebb lesz. Gyakorlatban teljesen is megszűrhetné a vízkövet, de nem szoktuk úgy beállítani, mivel samponok és tisztálkodó szerek habzásához szükség van némi vízköre. Így 3-6mg/l beállításnál is lágy a vizünk.

 

Zöld vízvezeték: Zöld vízvezeték kiralitásra a Wc bekötésnél kerül, itt egy különálló vezetéket füzünk az elosztó és a Wc között. Célja hogy a későbbi kútvíz,esővíz hasznosítás esetén a vezeték átkötésével ne a hálózatról vegyük a Wc-k töltését, hanem a hidrofor állomástól.

Hideg vízvezeték: Lágyított hideg-vízzel kötjük be a Mosógép, Mosogatógép, Tusoló, Kád, Mosdó és Mosogató csaptelepeket. Két megoldással; Gerincvezetékről lekötve, vagy központi osztóról.

Meleg-vízvezeték: Lágyított meleg-vízzel kötjük be a Mosógép, Mosogatógép, Tusoló, Kád, Mosdó és Mosogató csaptelepeket. Két megoldással; Gerincvezetékről lekötve, vagy központi osztóról.

Tipp: Ajánlott már meleg-víz kiállást is kérni Mosógéphez, már több gyártó is rendelkezik hideg és meleg-vizes bekötéssel, így a gép nem árammal melegíti fel a vizet.

Cirkulációs vezeték: A vezetékre akkor van szükségünk ha a csapolók messze vannak a vízmelegítő berendezéstől. ilyenkor egy szivattyú segítségével egy kört kiépítve megkeringtetjük a vizet.

Az csak tárolós berendezéseknél működik, átfolyós kazánoknál nem.

Előny: gyorsan helyben van a meleg-víz, kevés a vízpazarlás

Hátrány: A keringés során a víz lehűl, és visszahűti a tárolót, kb napi 5% energia többlet

Tipp: Ha egy mozgásérzékelőt helyezünk el a fürdőbe, és a mozgáskapcsoló hatására indul a cirkulációs szivattyú, úgy optimalizálhatjuk az energia fogyasztást.

 

 

Honlap készítés